Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Zapad Info

Politika

Objavljujemo kompletan izveštaj o postupaju tužilaštva u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima

Objavljujemo kompletan izveštaj o postupaju tužilaštva u Beogradu u vezi sa gradskim i lokalnim izborima
Podelite vest

Foto: Više javno tužilaštvo Beograd

Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), koje je u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pratilo tok gradskih i lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. godine, obaveštava javnost o prijavljenim događajima i postupanju po istim.

– Policijski službenici su po svakoj prijavi izlazili na lice mesta, proveravali prijavljene navode i o svemu obavljali konsultacije sa nadležnim dežurnim javnim tužiocima – navodi se u saopštenju tužilaštva.

Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, prijavljena su tri događaja.

– Povodom izjave u pojedinim medijima narodnog poslanika Radomira Lazovića da se stanari iz naselja “Vuk Vrčević” na Karaburmi organizovano, kombi vozilima prevoze na glasanje u OŠ “Jovan Cvijić”, dežuni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu je naložio policijskim službenicima MUP RS, Odeljenja za borbu protiv korupcije da izađu na teren, kako bi utvrdili da li se u konkretnom slučaju radi o krivičnom delu davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem – navedno je na šta se odnosio prvi događaj.

Policijski službenici su, kako je objašnjeno, izašli na lice mesta i nisu zatekli nikakve nepravilnosti na glasačkom mestu, niti u naselju “Vuka Vrčevića”, gde im je građanin H.S. izjavio da nije bilo organizovanih i masovnih odlazaka iz naselja na izbore, već je svaka porodica išla svojim prevozom, odnosno kako je njima odgovaralo. Policijski službenici nisu uočili kombi vozila ni u blizini biračog mesta, niti u ulici Vuka Vrčevića i okolini. Policiji je naloženo da dostavi izveštaj tužilaštvu.

U drugom slučaju u kom je postupalo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, Policijska stanica Novi Beograd je obavestila dežunog javnog tužioca da je jedna ženska osoba prijavila da je na ulici uočila grupu Roma, koji navodno dele novac među sobom. Kada je prišla i pitala ih koliko košta glas, jedan od njih, R.S. joj je oteo mobilni telefon, bacio i polomio ga. Dežurni tužilac je naložio provere svih navoda i dostavljanje izveštaja.

U trećem slučaju, policijski službenici su izašli na lice mesta povodom prijave predstavnika “Crte” i koalicije “Srbija protiv nasilja” u vezi sa navodnom kupovinom glasova u prostorijama stadiona FK “Železnik”.

– Policijska patrola je na licu mesta zatekla zatvoren stadion, na kome je bio otvoren samo jedan kafić, čije radno vreme počinje od 18 časova. U kafiću su zatečena tri lica: vlasnica, konobar i ekonom kluba, bez bilo kakvog izbornog materijala, a građani koji su se nalazili u blizini stadiona, uglavnom novinari, su se razišli. U vezi sa navedenim naloženo je dostavljanje izveštaja – navedeno je šta je preduzeto i povodom ove prijave.

U saopštenju VJT navedeno je i da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je konsultovano u vezi sa pet događaja.

– PS Zvezdara je obavestila dežurnog javnog tužioca da je novinar M.D. pristupio u policijsku stanicu i prijavo da je snimao biračko mesto u OŠ “Veljko Dugošević”, kada mu je prišlo jedno NN lice i zahtevalo od njega da prestane da ga snima kako ulazi u zgradu. Novinar se izjasnio da mu nisu upućene pretnje, a reagovao je predsednik izborne komisije koji je zahtevao od njega da prestane sa snimanjem, što je ovaj i učinio. Događaj je evidentiran – navedeno je.

PS Savski venac, u drugom slučaju, prijavila je da je na vratima, na ulazu jednog od biračkih mesta, pocepan spisak sa imenima lista i kandidata, te da je lice identifikovano. Utvrđeno je da je lice pokušalo da namesti listu koja je bila prelepljena, pa se pocepao papir. Dežurni javni tužilac je ukazao članovima komisije da postave novi spisak. Događaj je evidentiran.

PS Zvezdara je prijavila da je narodnom poslaniku Draganu Joniću koji je stajao ispred biračkog mesta i razgovarao sa građanima jedno NN lice dobacilo “Lopove, videćeš ti”, događaj je evidentiran.

– PS Stari grad je prijavila sukob između narodnog poslanika Radomira Lazovića i grupe građana okupljene oko njega,, sa vlasnikom picerije “Cezar” M.S. na Dorćolu. Lazović je tvrdio da je u piceriju utrčala izvesna ženska osoba koja je nosila biračke spiskove, te je došlo do fizičkog obračuna između grupe građana u kojoj je bio Lazović i vlasnika picerije sa druge strane. Tom prilikom je građanin A.J. ošamario M.S. Protiv A.J. policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a na licu mesta policijski službenici nisu pronašli navedenu žensku osobu, niti bilo kakav izborni materijal – navedeno je šta je preduzeto.

U poslednjem slučaju u kom je postupala PS Zvezdara je prijavila da je NN lice došlo na biračko mesto u OŠ “1300 kaplara”, držeći u ruci predmet nalik na biber sprej. Lice je vikalo, spominjući “bugarski voz”, nakon čega se odmah udaljilo sa lica mesta. Događaj je evidentiran.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, postupalo je po prijavama čak devet događaja.

– PS Voždovac obavestila je da je Lj.R. iz političke stranke „Kreni-Promeni“ prijavila da se u SC „Banjica“ dešavaju nelegalne radnje u vezi sa izborima, nakon čega su policijski službenici izašli na lice mesta i zatekli O.R, aktivistu Srpske napredne stranke, koji im je saopštio da u prostorijama sportskog centra, po osnovu ugovora o zakupu, aktivisti njegove stranke imaju sastanak. U konsultaciji sa glavnim javnim tužiocem Drugog OJT u Beogradu, policija je ušla u prostorije SC, gde je konstatovano da se na navedenom mestu ne odvijaju izbori, to jest ne radi se o glasačkom mestu, da nema glasačkih kutija, listića, niti ostalog materijala. O događaju će biti izveštena Gradska izborna komisija, a tužilaštvu će biti dostavljen izveštaj – navedeno je šta je preduzeto.

U drugom slučaju, PS Voždovac je prijavila da je na Banjici, kod sportskog centra došlo do verbalnog sukoba između narodnog poslanika Radomira Lazovića i novinara Dragana J. Vučićevića, koji su se verbalno sukobili. Lazoviću su preko društvene mreže “Fejsbuk”, prema prijavi, počele da stižu preteće poruke upućene njemu i članovima njegove porodice, u vezi sa čim je dalje postupanje preuzelo Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu koje je započelo provere radi utvrđivanja identita NN lica koje je upućivalo pretnje Radomiru Lazoviću.

– PS Čukarica je obavestila da je građanin Z.P. na biračkom mestu broj 30 jedan listić ubacio u glasačku kutiju, a drugi poneo sa sobom, nakon čega je dato uputstvo da se od njega uzme izjava, te da se tužilaštvu dostavi izveštaj. PS Čukarica je obavestila da je narodni poslanik Slavica Radovanović prijavila da se u prostorijama bokserskog kluba prave fantomski birački spiskovi, te da je ušla unutra i snimala prostoriju i ljude koji su se u njoj nalazili, nakon čega joj je prišao građanin D.Dž. i od nje zahtevao da napusti prostorije. Oba lica su upućena da daju izjave u PS Čukarica, koja nastavlja rad na rasvetljavanju događaja o čemu će biti dostavljen izveštaj tužilaštvu – navedeno je.

PS Čukarica je, potom, prijavila da je na biračkom mestu broj 14 član biračkog odbora S.G. prijavio da tri NN lica snimaju unutrašnjost zgrade, ali nisu snimili samo biračko mesto, već su se udaljili nakon upozorenja članova biračkog odbora. Policiji je naloženo da dostavi izveštaj tužilaštvu.

– PS Čukarica je prijavila da je predsednik biračkog mesta broj 16 V.Đ. prijavio da je građanin A.C. nakon glasanja jedan listić ubacio u kutiju, a drugi zadržao za sebe, pa je naloženo da se sa licima obavi razgovor radi rasvetljavanja okolnosti događaja i o svemu sačini izveštaj i dostavi tužilaštvu. PS Grocka je prijavila da je građanin I.B. prijavio da aktivisti SNS kupuju glasove na izbornom mestu u Leštanima, nakon čega su policijski službenici izašli na lice mesta, ali nisu zatekli nikoga. Kad su kontaktirali I.B. on im je saopštio da ni on nije video taj događaj, već da su ga o tome obavestili aktivisti političke stranke “Kreni-Promeni”, tako da nije bilo osnova za dalje postupanje, jer se aktivisti navedene političke stranke nisu odazvali pozivu PS Grocka – navodi se u detaljnom izveštaju.

PS Grocka takođe je prijavila je da je J.K. iz Kaluđerice prijavila da je u svom poštanskom sandučetu našla poziv za glasanje na ime I.K, za koga je proverom kroz JIS policija utvrdila da je od 2023. godine od‌javljen sa te adrese, te da je u međuvremenu promenio ime i prezime, pa se dalje nije postupalo.

– PS Grocka je prijavila da je u naselju Begaljica predsednik biračkog mesta broj 1, S.R, izašao iz zgrade u 19:45, kada mu je prišao građanin R.O. koji ga je pitao da li je izlaznost preko 50%. S.R. je odbio da mu to odgovori i udario je svojom glavom u njegovu glavu, psovao ga i pretio. Utvrđeno je da se radi o licu koje je slabovido, slabo čuje, ima 77 godina, nikada nije krivično, niti prekršajno kažnjavano, kao i da je član iste političke stranke kao i S.R. Dežurni javni tužilac je naložio policiji dostavljanje izveštaja – pobrojani su svei događaji na teritoriji Drugog osnovnog javnog tužilaštva.

Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu prijavljena su tri događaja.

– PS Zemun je prijavila da je u Zemun polju ispred prostorija SNS, došlo je do najpre verbalnog, a potom i fizičkog sukoba između aktivista političke strane “Zeleno-levi front”, B.K, O.T. i NN lica sa aktivistima SNS J.S, S.S. i V.K. Imajući u vidu medicinsku dokumentaciju koju su dostavili S.S. i V.K. odlučeno da se podnese krivična prijava protiv B.K. zbog krivčinih dela Teška telesna povreda i Nasilničko ponašanje, a protiv O.T. krivična prijava zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje.

U drugom slučaju PS Zemun je prijavila da je u zgradi u Zadrugarskoj ulici došlo do fizičkog obračuna između M.R. i D.R.

– D.R. je navela da je ona samostalni nosilac liste “Zemun protiv nasilja”, a do fizičkog kontakta je došlo jer joj je M.R. dobacivala “Izdajniku jedan politički, lažna opozicijo”. Policiji je naloženo da probavi video zapis, medicinsku dokumentaciju, s obzirom da su obe učesnice bile povređene, a potom da dostavi izveštaj Trećem OJT u Beogradu.

U trećem slučaju PS Zemun je prijavila da je u Zemun polju, u OŠ “Ilija Birčanin”, nakon zatvaranja biračkog mesta, zameniku predsednika biračkog odbora S.V. prišlo lice S.N. i reklo mu “Naći ću te, znam gde si”. Policijskim službenicima je po izlasku na lice mesta jedno NN lice prišlo i reklo “Ja mu nisam pretio”, a potom se udaljilo pre nego što je utvrđen njegov identitet. Policijska stanica Zemun nastavlja rad i kada ovo lice bude identifikovano i od njega bude uzeta izjava, izveštaj će biti dostavljen Trećem OJT u Beogradu.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu prijavljena su tri događaja.

– PS Sopot je 1. juna prijavila da je aktivistkinja grupe građana “Naš Sopot” predala pisanu prijavu u kojoj navodi da su dva lica kršila pravila izborne tišine, na taj način što su uklanjali plakate ove grupe građana, a navodno se radi o licima zaposlenim u GO Sopot i članovima SNS. Kao dokaz se navodi snimak koji se nalazi na Instagram profilu “Naš Sopot”. OJT je naložilo policiji da proveri sve navode i dostavi izveštaj.

U drugom događaju PS Mladenovac je obavestila da je Nenad Pavlović, predstavnik političke stranke “MI-Snaga naroda” prijavio da se u prostorijama FK “Kovačevac” nalaze predstavnici SNS koji kod sebe poseduju duple biračke spiskove, nakon čega su policijski službenici ušli u prostorije fudbalskog kluba i zatekli četiri lica koja su izjavila da su se tu okupila radi druženja. Tom prilikom policijski službenici nisu u prostorijama kluba uočili nikakve spiskove birača, niti bilo kakve druge dokumente.

PS Mladenovac je takođe obavestila dežurnog javnog tužioca da je došlo do verbalnog sukoba ispred biračkog mesta broj 29 u Međulužju između predstavnika grupe građana “Dogovor za Mladenovac” Milana Stankovića i predstavnika političke partije SPS Dejana Vićovca, na taj način što je Stanković uočio Vićovca ispred biračkog mesta broj 29, prišao mu, pitao ga šta tu radi i iz ruke mu istrgao papir na kome se nalazio spisak članova odbora SPS, nakon čega su se razišli bez vređanja i fizičkog napada.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Lazarevcu prijavljena dva događaja.

PS Lazarevac priajvila je da su aktivisti liste “Kreni-Promeni” Ž.P. i Ž.N. pokušavali da uđu u prostorije picerije “Blek Dejmon”, koja duže vreme ne radi, te da su uznemiravali aktiviste SNS M.J. i M.J. koji su koordinatori određenih biračkih mesta i obratili im se rečima “Ko ste vi, šta radite ovde nezakonito, uzmite puške i idite na Kosovo”. Nije bilo pretnji, vređana, niti fizičkog kontakta, nakon čega su Ž.P. i Ž.N. napustili lice mesta. Policiji je naloženo da dostavi izveštaj.

– PS Lazarevac je obavestila da je nakon što je završeno glasanje, dok su članovi biračkog odbora na mestu u ulici Dušan Petrović Šane bb, dok su članovi biračkog odbora nakon glasanja brojali glasove, građanin D.S. uznemiravao članove biračkog odbora, na taj način što je pod dejstvom alkohola 2.26 promila, nogom razbio staklo na ulaznim vratima i tražio od članova komisije da ga puste unutra govoreći “Otvorite vrata, šljamovi, j…. vam mater, polomiću vas”. Kontaktiran je dežurni sudija Prekršajnog suda radi zadržavanja lica zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, a MZ “Dušan Petrović Šane” koja je vlasnik prostora, upućena je da dostavi odštetni zahtev radi utvrđivanja elemenata krivičnog dela Uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 212 KZ. – navedeno je.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu prijavljena su dva događaja.

– Članica biračkog odbora ispred liste “Biram borbu” Vesna Hlačar je prijavila PS Obrenovac da ju je verbalno napao birač u obdaništu “Veseljko”, a po izlasku patrole na lice mesta utvrđeno je da se radi o D.S, koji je negodovao što birački odbor nije omogućio njegovoj nepokretnoj majci od 90 godina, da glasa van biračkog mesta. U vezi sa događajem policiji je naloženo da dostavi izveštaj tužilaštvu – opisan je razlog postupanja.

PS Obrenovac je obavestila je da je na izbornom mestu broj 5 lice D.P. poneo sa sobom glasački listić i udaljilo se sa glasačkog mesta, pri čemu je PS Obrenovac pronašla D.P. i uz potvrdu mu oduzela listić, a dežurni javni tužilac je naložio je da se protiv njega podnese krivična prijava Uništenje dokumenata o glasanju.

Pročitajte i druge vesti

Istaknute priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Vesti

Podelite vestDirektorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da država kontinuirano ulaže u retke bolesti i da se...

Vesti

Podelite vestTim lеkara Klinikе za ginеkologiju i akušеrstvo UKC Srbijе u Višеgradskoj opеrisao jе dvadеsеtdvogodišnju dеvojku, koja jе iz unutrašnjosti prеbačеna u kritičnom stanju....

Vesti

Podelite vestLUČANI: U okviru rеvitalizacijе Ovčarsko-kablarskе klisurе podrazumеvaju sе vеlika ulaganja i sa lučanskе stranе, a jеdna od prvih invеsticija jе asfaltiranjе putnog pravca...

Vesti

Podelite vestPrеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе danas sa spеcijalnim prеdstavnikom Evropskе unijе za dijalog Bеograda i Prištinе i druga rеgionalna pitanja Zapadnog Balkana,...

Vesti

Podelite vestGrad Čačak je uz saglasnost Vlade Republike Srbije potpisao ugovor sa nemačkim privrednim društvom PWO SEE d.o.o, koje je u vlasništvu nemačke kompanije...

Vesti

Podelite vestVršilac dužnosti dirеktora Poštе Srbijе Zoran Đorđеvić izjavio jе danas da su prihvaćеni svi zahtеvi radnika koji protеstuju i najavio da od zaradе...

Vesti

Podelite vestTakozvani Zlatiborski put tokom poslеdnjih godina jеdna jе od najrizičnijih dеonica na zapadu Srbijе. Skoro svakodnеvno dolazi do tеških saoraćajnih nеzgoda, ponеkad i...

Vesti

Podelite vestJP „Pošta Srbijе” jе raspisala konkurs za posao i poziva svе zaintеrеsovanе da sе vеć danas prijavе za poslovе dostavljača i poštara u...

Vesti

Podelite vestIako Dan primirja u Prvom svеtskom ratu ovе nеdеljе pada u subotu, ovе godinе nеćеmo imati pravo na produžеni vikеnd. Naimе u ovom...

Vesti

Podelite vestU Srbiji jе zabranjеna upotrеba 113 prеparata za zaštitu bilja, što jе dеo usklađivanja sa propisima unutar Evropskе unijе. Prеparati su povučеni zato...

Vesti

Podelite vestRеzultati ankеtе pokazali su da čak 43 odsto ugostitеlja žеli da oslobodi svojе lokalе dima klasičnе cigarеtе, 25 odsto njih to radi iz...

Vesti

Podelite vestRеpublički hidroеmtеorološki zavod objavio jе upozorеnjе na lokalnu pojavu lеdеnе kišе. Kako jе saopštеnu lеdеna kiša trеbalo bi da padnе u srеdu na...

Vesti

Podelite vestTokom jutarnjih sati zbog intеnzivnih snеžnih padavina na putеvima u Zlatiborskom okrugu došlo jе do prеkida saobraćaja za tеrеtna vozila. – Zabrana jе...

Vesti

Podelite vestDrugi put za samo sеdam dana mеdvеdi su upali u pčеlinjak porodicе Gojković. Kako jе ova porodica izjavila za lokalnе mеdijе pričinjеna jе...

Vesti

Podelite vestVеtеrinarskе inspеkcijе ćе, zbog povеćanog promеta svеžе i smrznutе ribе, sprovoditi vanrеdnе kontrolе prodajе ribе u svim rеgistrovanim objеktima za vrеmе Božićnog posta....

Vesti

Podelite vestProblеm nеdovoljnog broja grobnih mеsta na Gradskom groblju u Čačku uskoro bi trеbalo da budе rеšеn, nakon što vlasnici sеdam domaćinstava kojе sе...

Vesti

Podelite vestSvi građani koji su zaključno sa 23. novеmbrom podnеli zahtеv za pеnziju ili nеku drugu prinadlеžnost koju isplaćujе PIO fond imaju pravo novčanu...

Vesti

Podelite vestPrеmijеrka Ana Brnabić sastala sе danas sa prеdstavnicima Sindikata upravе Srbijе, a poslе sastanka jе navеdеno da ćе Vlada Srbijе uputiti prеporuku svim...

Vesti

Podelite vestVrеdni malinari iz prijеpoljskog sеla Skokućе vеć godinama unazad sе mučе prilikom transporta crvеnog zlata jеr jе put do njihovе kućе u katastrofalnom...

Vesti

Podelite vestU Srbiji sе uvеčе očеkujе prеstanak padavina, a potom i razvеdravanjе. Kako jе objavio Rеpublički hidromеtеorološki zavod (RHMZ), na sеvеru zеmljе vеć suvo...

Vesti

Podelite vestPеrtusis ili vеliki kašalj (u narodu poznat i kao „magarеći kašalj”) vеoma jе zarazna baktеrijska infеkcija koja zahvata disajnе putеvе (rеspiratorni trakt). Uzrokujе...

Vesti

Podelite vestIzgradnja drugе fazе Bulеvara vojvodе Putnika u Čačku od ogromnog jе značaja za građanе, jеr nе samo da ćе saobraćajnе gužvе kroz cеntralnе...

Vesti

Podelite vestČAJETINA: Planina Zlatibor godinama unazad jеdna jе od najposеćеnijih planina kako u Srbiji, tako i u rеgionu. Raznovrsnost sadržaja ono što jе provlači...