Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Zapad Info

Politika

Predsednik Vučić i ministri čestitali Kurban-bajram islamskim vernicima u Srbiji

Predsednik Vučić i ministri čestitali Kurban-bajram islamskim vernicima u Srbiji
Podelite vest

Foto: Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier/Pool

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije i predstavnici drugih institucija uputili su danas čestitke islamskim vernicima u Srbiji povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama, koji počinje sutra i traje četiri dana.

Predsednik Srbije čestitao je predstojeći veliki islamski praznik reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

– Neka duh Kurban-bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu. Zajedno, i samo tako, možemo našu sutrašnjicu učiniti još boljom – naveo je Vučić u čestitki.

Predsednik je poželeo vernicima da praznične dane provedu u radosti i da je dele “sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja.

– Srbija je naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima – napisao je Vučić.

– Neka vam plemeniti Kurban-bajram bude blagosloven. Kurban-bajram šerif mubarek olsun! – navodi se u čestitki predsednika Republike.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić čestitao je Kurban-bajram reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Nedžmedinu Saćipiju i svim vernicima islamske veroispovesti.

Šef srpske diplomatije u čestitki je istakao da obeležavanjem ovog uzvišenog praznika slavimo velikodušnost, milosrđe i uzajamno pomaganje, nadahnuti snagom i verom u duh jedinstva, tolerancije i solidarnosti.

– U susret jednom od najvećih islamskih praznika Kurban-bajrama, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje ime, Vama, velikodostojnicima kao i svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da ga provedete u miru, duhovnom blagostanju i slozi – naveo je ministar Đurić.

On je, povodom praznika, poželeo da nas radosni praznični dani oplemene istinskim ljudskim vrednostima uzajamnog poštovanja, dobrote i praštanja, ulivajući nam potrebnu snagu da prevaziđemo sva iskušenja sa kojima se suočavamo u ovim izazovnim vremenima.

– Sa najboljim željama da Kurban-bajram provedete ispunjeni radošću, spokojem i srećom, još jednom Vam čestitam praznik i upućujem tradicionalni pozdrav Bajram šerif mubarek olsun! – poručio je Đurić.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u čestitki svim islamskim vernicima u Srbiji poželeo da praznične dane provedu u radosti i slozi sa svojim bližnjim.

– Veliki praznik simbolizuje međusobno poštovanje, brigu o drugima i solidarnost, a to su vrline koje moramo da čuvamo i stalno negujemo – naveo je Dačić.

U čestitki je Dačić napisao da je Srbija zajednička kuća svih koji u njoj žive, bez obzira na naciju i veru. “Mi ćemo da je očuvamo kao zajednicu složnih ljudi, dobrih komšija i prijatelja”, naveo je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

– Neka dani velikog bajramskog praznika proteknu u znaku mira, sloge i međusobnog poštovanja, kako nalaže tradicija i kako od nas traži vreme u kojem živimo – navodi se u čestitki Dačića.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uputio je povodom Kurban bajrama čestitku pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije islamske veroispovesti.

– Povodom velikog islamskog praznika Kurban bajrama, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj praznik upućujem iskrene čestitke – navodi se u čestitci, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Neka se radost praznika useli u srca svih vas i neka vas ispuni međusobnim mirom, ljubavlju i tolerancijom. Uz iskrene želje da zajedničkim radom napravimo bolju Srbiju, želim vam mir, radost, duhovno blagostanje i svako dobro istinsko – dodao je Gašić.

Čestitku Rijasetu Islamske zajednice Srbije, Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti uputila je i ministarka pravde Maja Popović.

– Iskreno vam čestitam Kurban-bajram. Radujući se velikom prazniku, želim da on bude nadahnuće da zajedno i složno jačamo najveće vrednosti mira, ljubavi i tolerancije, jer samo na taj način možemo dati pravi odgovor na sve izazove koji pred nas postavlja savremeni svet – navela je ona.

Ministar kulture Nikola Selaković uputio je čestitku velikodostojnicima islamske zajednice, kao i svim muslimanima Srbije.

– U ime Ministarstva kulture i lično, čestitam Kurban-bajram svim muslimanima u Republici Srbiji. U želji da praznične dane provedete sa namilijima u zdravlju, ljubavi i blagostanju, neka bajramska radost bude nadahnuće za osnaživanje svevremenskih vrlina humanosti, saosećanja i tolerancije u cilju suživota u miru, utemeljenog na međusobnom poštovanju. Bajram šerif mubarek olsun!

Čestitku je uputio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti, sa željom da im praznik donese radost i sreću.

– Neka vam Bajramski dani ispune srca radošću, srećom i blagostanjem, ali i mirom koji je toliko potreban svetu u ovim teškim i izazovnim vremenima. Kurban Bajram, kao simbol solidarnosti, neka nas sve podstakne na dobra i čestita dela i bude podsticaj boljem razumevanju i međusobnom poštovanju. Da u miru i slozi jedni drugima budemo podstrek za predani rad za bolju budućnost i za dobro svih naših građana, jačajući vrednosti mira i ljubavi – naveo je ministar Starović u čestitki.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je iskrene čestitke pripadnicima islamske zajednice povodom nastupajućeg velikog verskog praznika.

– Svim građanima Republike Srbije islamske veroispovesti čestitam Kurban bajram uz želju da ga provedu u duhu običaja i u miru. Poštovanje, razumevanje i tolerancija među građanima i vrednosti na koje Kurban bajram i verski praznici podsećaju i uče, su načela na kojima se temelje osnovne ljudske vrednosti i koje moramo svi negovati – navodi se u čestitki zaštitnika građana.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je Kurban bajram svim islamskim vernicima uz želju da “ovaj veliki praznik, koji se temelji na žrtvi i bogobojaznosti, bude poruka svima da dajemo lični doprinos boljem društvu i zajednici”. “Neka nas sve zajedno uzvišeni praznični dani podsete na duhovne vrednosti islama koje nose u sebi trajne poruke ljubavi, sloge i dobročinstva”, napisao je Đurić.

– Podstaknimo porodičnu bliskost, osnažimo stara i stvarajmo nova prijateljstva, odlučni da trajno čuvamo zajedništvo i slogu među ljudima svih vera i nacija kao neprolazne vrednosti kojima se Novi Sad s pravom ponosi vekovima. Bajram šerif mubarek olsun! – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte i druge vesti

Istaknute priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Vesti

Podelite vestTim lеkara Klinikе za ginеkologiju i akušеrstvo UKC Srbijе u Višеgradskoj opеrisao jе dvadеsеtdvogodišnju dеvojku, koja jе iz unutrašnjosti prеbačеna u kritičnom stanju....

Vesti

Podelite vestDirektorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da država kontinuirano ulaže u retke bolesti i da se...

Vesti

Podelite vestPrеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе danas sa spеcijalnim prеdstavnikom Evropskе unijе za dijalog Bеograda i Prištinе i druga rеgionalna pitanja Zapadnog Balkana,...

Vesti

Podelite vestLUČANI: U okviru rеvitalizacijе Ovčarsko-kablarskе klisurе podrazumеvaju sе vеlika ulaganja i sa lučanskе stranе, a jеdna od prvih invеsticija jе asfaltiranjе putnog pravca...

Vesti

Podelite vestGrad Čačak je uz saglasnost Vlade Republike Srbije potpisao ugovor sa nemačkim privrednim društvom PWO SEE d.o.o, koje je u vlasništvu nemačke kompanije...

Vesti

Podelite vestVršilac dužnosti dirеktora Poštе Srbijе Zoran Đorđеvić izjavio jе danas da su prihvaćеni svi zahtеvi radnika koji protеstuju i najavio da od zaradе...

Vesti

Podelite vestTakozvani Zlatiborski put tokom poslеdnjih godina jеdna jе od najrizičnijih dеonica na zapadu Srbijе. Skoro svakodnеvno dolazi do tеških saoraćajnih nеzgoda, ponеkad i...

Vesti

Podelite vestJP „Pošta Srbijе” jе raspisala konkurs za posao i poziva svе zaintеrеsovanе da sе vеć danas prijavе za poslovе dostavljača i poštara u...

Vesti

Podelite vestU Srbiji jе zabranjеna upotrеba 113 prеparata za zaštitu bilja, što jе dеo usklađivanja sa propisima unutar Evropskе unijе. Prеparati su povučеni zato...

Vesti

Podelite vestIako Dan primirja u Prvom svеtskom ratu ovе nеdеljе pada u subotu, ovе godinе nеćеmo imati pravo na produžеni vikеnd. Naimе u ovom...

Vesti

Podelite vestRеzultati ankеtе pokazali su da čak 43 odsto ugostitеlja žеli da oslobodi svojе lokalе dima klasičnе cigarеtе, 25 odsto njih to radi iz...

Vesti

Podelite vestRеpublički hidroеmtеorološki zavod objavio jе upozorеnjе na lokalnu pojavu lеdеnе kišе. Kako jе saopštеnu lеdеna kiša trеbalo bi da padnе u srеdu na...

Vesti

Podelite vestTokom jutarnjih sati zbog intеnzivnih snеžnih padavina na putеvima u Zlatiborskom okrugu došlo jе do prеkida saobraćaja za tеrеtna vozila. – Zabrana jе...

Vesti

Podelite vestDrugi put za samo sеdam dana mеdvеdi su upali u pčеlinjak porodicе Gojković. Kako jе ova porodica izjavila za lokalnе mеdijе pričinjеna jе...

Vesti

Podelite vestVеtеrinarskе inspеkcijе ćе, zbog povеćanog promеta svеžе i smrznutе ribе, sprovoditi vanrеdnе kontrolе prodajе ribе u svim rеgistrovanim objеktima za vrеmе Božićnog posta....

Vesti

Podelite vestProblеm nеdovoljnog broja grobnih mеsta na Gradskom groblju u Čačku uskoro bi trеbalo da budе rеšеn, nakon što vlasnici sеdam domaćinstava kojе sе...

Vesti

Podelite vestSvi građani koji su zaključno sa 23. novеmbrom podnеli zahtеv za pеnziju ili nеku drugu prinadlеžnost koju isplaćujе PIO fond imaju pravo novčanu...

Vesti

Podelite vestPrеmijеrka Ana Brnabić sastala sе danas sa prеdstavnicima Sindikata upravе Srbijе, a poslе sastanka jе navеdеno da ćе Vlada Srbijе uputiti prеporuku svim...

Vesti

Podelite vestVrеdni malinari iz prijеpoljskog sеla Skokućе vеć godinama unazad sе mučе prilikom transporta crvеnog zlata jеr jе put do njihovе kućе u katastrofalnom...

Vesti

Podelite vestU Srbiji sе uvеčе očеkujе prеstanak padavina, a potom i razvеdravanjе. Kako jе objavio Rеpublički hidromеtеorološki zavod (RHMZ), na sеvеru zеmljе vеć suvo...

Vesti

Podelite vestPеrtusis ili vеliki kašalj (u narodu poznat i kao „magarеći kašalj”) vеoma jе zarazna baktеrijska infеkcija koja zahvata disajnе putеvе (rеspiratorni trakt). Uzrokujе...

Vesti

Podelite vestIzgradnja drugе fazе Bulеvara vojvodе Putnika u Čačku od ogromnog jе značaja za građanе, jеr nе samo da ćе saobraćajnе gužvе kroz cеntralnе...

Vesti

Podelite vestČAJETINA: Planina Zlatibor godinama unazad jеdna jе od najposеćеnijih planina kako u Srbiji, tako i u rеgionu. Raznovrsnost sadržaja ono što jе provlači...